Universiteit Twente: ‘Registratie van de ICT-gerelateerde criminele werkwijze is onder de maat’

De registratie van de ICT-gerelateerde criminele werkwijze (modus operandi) laat te wensen over. De politie zou meer aandacht moeten besteden aan de digitale criminele werkwijze door een gestructureerde intake- instructie te gebruiken en door de verbalisanten met het oog hierop beter op te leiden. Dit stelt de Universiteit Twente (UT).
Universiteit Twente: 'Invloed van ICT op 'traditionele' misdrijven neemt toe'
De UT stelt dat de invloed van ICT op ‘traditionele’ misdrijven toeneemt. Onder traditionele misdrijven vallen onder andere inbraak, overvallen, bedreigingen en fraude. Onderzoekers van de UT onderzochten in samenwerking met het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) en vijf regionale politiekorpsen uit Oost-Nederland 136 woninginbraken, 140 commerciële inbraken, 259 bedreigingen en 274 fraudezaken.
Fraude wordt vaak digitaal gepleegd
Vooral fraude blijkt vaak digitaal voor te komen. Slachtoffer worden hierbij geconfronteerd met twee typen fraude: marktplaatsfraude waarbij online aangeschafte producten niet worden geleverd en bankfraude waarbij geld van de rekening van het slachtoffer wordt gehaald. Bij bankfraude wordt de computer van het slachtoffer vaak gehackt. 41 procent van de fraudezake is digitaal, terwijl bij 5 procent van de fraudezaken een digitale inbraak plaats vond.
Van de bedreigingen vindt 16 procent digital plaats. Het gaat hierbij om allerlei conflicten en problemen in zowel de privé- als zakelijke sfeer. Bij woninginbraken was in 3 procent van de gevallen sprake van de inzet van digitale middelen, vooral nadat het delict is gepleegd. Denk hierbij om het leeghalen van de bankrekening van het slachtoffer. Bij commerciële inbraken kwam het gebruik van ICT niet voor.