‘Nederlandse banken oefenen regelmatig met cyberaanvallen’

Banken oefenen regelmatig met cyberaanvallen. Nederland deed vorig jaar nog in EU-verband mee aan een nagebootste DdoS-aanval op zijn bankensector. Dit zegt een woordvoerster van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) tegen het ANP.
ING
Ook De Nederlandse Bank (DNB) organiseert regelmatig oefeningen met DDoS-aanvallen. Ook ING, dat de laatste dagen meerdere keren slachtoffer werd van een DDoS-aanval heeft aan deze testen meegedaan. De DNB concludeerde in februari nog dat de beveiliging van meerdere Nederlandse financiële instellingen nog niet aan de beveiligingseisen die de DNB stelt voldoet. Het is echter onduidelijk of dit ook voor ING geldt.
ING deed niet mee aan Europese test
ING deed niet mee aan de Europese oefening met DDoS-aanvallen. Het ging hierbij om een gesimuleerde aanval die niet daadwerkelijk op de systemen is uitgevoerd. Zowel internetbankieren als de website van banken zijn tijdens de Europese test onder de loep genomen.
Zowel de Europese test als de test van DNB zijn bedoeld om banken in verschillende landen van elkaar te laten leren en de beveiliging van Europese banken te verbeteren. Vooral crisismanagement bleek voor sommige overheden tot problemen te leiden.