‘Decryptiebevel is ook van toepassing op social media’

Het decryptiebevel dat minister Opstelen van Veiligheid en Justitie in de wet wil verankeren is niet alleen van toepassing op versleutelde computers, maar ook op social media en mobiele apparaten. Dit zegt Jan-Jaap Oerlemans, buitenpromovendus en gastmedewerker aan de Universiteit van Leiden.

Opstelten wil verdachten die bestanden op hun computers hebben versleuteld kunnen dwingen encryptiesleutel af te staan, zodat de bestanden kunnen worden ontsleuteld. Verdachten die een encryptiesleutel weigeren te verstrekken kunnen hiervoor een celstraf opgelegd krijgen. Oerlemans waarschuwt dat het decryptiebevel echter verstrekkende gevolgen kan hebben.

Van toepassing op alle apparaten

Oerlemans stelt dat de maatregelen zoals die nu door Opstelten zijn voorgesteld van toepassing zijn op alle apparaten en dus ook gelden voor smartphones en tablets. Ook waarschuwt Oerlemans dat de wet de overheid de mogelijkheid geeft burgers te dwingen wachtwoorden voor social media, webmaildiensten en persoonlijke online opslagdiensten af te staan.

De gastmedewerker van de Universiteit van Leiden is dan ook geen voorstander van het decryptiebevel. “Het feit dat het theoretisch mogelijk is een decryptiebevel onder dreiging van sancties te reguleren betekent niet dat we dit ook moeten doen”.

Zegt: http://leidenlawblog.nl/articles/is-the-decryption-order-a-good-idea