Nieuw trojaans paard voor Mac OS X duikt op

Een nieuw trojaans paard voor Apple’s Mac OS X-besturingssysteem is opgedoken. De trojan doet zich voor als de installatiesoftware van VKMusic 4, een applicatie waarmee op het Russische sociale netwerk VKontakte muziek kan worden beluisterd. De software installeert echter niet VKMusic 4, maar smeert gebruikers een maandelijks abonnement aan.

Het trojaanse paard is ontdekt door het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web. Zodra gebruikers via de software VKMusic 4 proberen te installeren wordt hen gevraagd de software te activeren. Gebruikers moeten hiervoor hun mobiele telefoonnummer en een activatiecode invoeren. Om deze bevestigingscode te bemachtigen moeten gebruikers eerst een SMS-bericht versturen naar een specifiek nummer.

Maandelijks abonnement

De werkwijze blijkt echter één grote truc te zijn. Door het SMS-bericht te verzenden vragen gebruikers geen activatiecode aan, maar sluiten een abonnement af. Gebruikers krijgen vervolgens maandelijks een rekening gepresenteerd.

Dr. Web waarschuwt Mac OS X-gebruikers daarom tijdens de installatie van VKMusic 4 nooit akkoord te gaan met het verzenden van een SMS-bericht. VKMusic 4 is daarnaast gratis beschikbaar en vereist geen activatiecode.

Is ontdekt: http://news.drweb.com/show/?i=3138

Dr. Web: http://drweb.com