Minister Timmermans: “NAVO moet systemen ontwikkelen om cyberaanvallen te stoppen”

De NAVO moet systemen ontwikkelen om cyberaanvallen af te kunnen kappen. Om dit mogelijk te maken moet de NAVO ook buitenlandse servers plat kunnen leggen. Dit stelt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in een overleg met Defensie.
NAVO
Timmermans stelt dat het ontwikkeling van een systeem om cyberaanvallen te kunnen stoppen een topprioriteit is. De ministerie stelt dat cyberagressie een groeiend probleem is, terwijl het functioneren van de samenleving steeds meer afhankelijk is van automatisering en wereldwijd met elkaar verbonden netwerken.
“We hebben laatstelijk gezien dat de aanvallen op die netwerken vanuit Iran en vanuit andere gebieden, zoals China, ook steeds slimmer en intensiever worden en gevaarlijker voor onze samenleving. Het is een topprioriteit om de NAVO daartegen te beschermen via het ontwikkelen van systemen die bescherming kunnen realiseren door aanvallen af te kappen”, zei de minister tijdens het overleg. Ik denk dat het nodig zal zijn dat je een server of een aanval van elders in die wereldwijde systemen kunt lamleggen.
Timmermans noemt het platleggen van buitelandse servers ‘virtueel out of area’. Hierbij worden geen middelen verplaatst, maar signalen. “Deze nieuwe tak van sport is voor iedereen wennen, maar wordt wel steeds bepalender voor onze veiligheid”, stelt de minister. De minister laat weten dat bij Defensie inmiddels extra aandacht is voor het onderwerp.