Android-botnet verstuurt duizenden sms’jes vanaf geïnfecteerde smartphones

Een Android-botnet verstuurt stiekem sms-berichten vanaf de Android-smartphone van geïnfecteerde gebruikers. Het aantal sms-berichten kan oplopen tot duizenden sms’jes per gebruiker, wat een forse rekening tot gevolg kan hebben.
Android
Het botnet is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Lookout. Vooral Amerikaanse smartphones zouden op dit moment geïnfecteerd zijn. Het botnet is echter nog niet ver verspreid. Het botnet is opgezet door smartphones te infecteren met malware. Zodra de malware is geïnstalleerd maakt de software verbinding met een server en haalt hier instructies op.
Malafide URL
De server stuurt een lijst met honderden telefoonnummers naar de smartphone en geeft de software opdracht naar alle nummers sms-berichten te versturen. Het sms-bericht bevat een malafide URL. Ontvangers die op de URL klikken worden zelf geïnfecteerd door de malware, waarna het proces opnieuw van start gaat.
Het is niet bekend welke Android-versies vatbaar zijn voor de malware. De malware krijgt van Lookout de naam SpamSoldier. SpamSoldier kan op de achtergrond opereren, waardoor de malware niet direct wordt opgemerkt.