‘Identity wordt dé nieuwe security-aanpak’

Big Data evolueert naar versie 2.0, het vertrouwen van bedrijven in de cloud groeit en identiteit speelt een steeds belangrijkere rol in beveiliging. Het ‘Internet of Things’ komt tot stand en mobiele apps spelen een steeds crucialere rol binnen organisaties. Dit zijn de IT-voorspellingen die CA Technologies voor het komend jaar heeft opgesteld.
CA Technologies
1. Identity is de nieuwe security-aanpak
Gebruikers gaan in 2013 steeds meer cloud-diensten toepassen, waardoor ook externe partijen zoals klanten en partners vaker via diverse apparaten toegang krijgen tot bedrijfsinformatie en applicaties. De traditionele beveiligingsmethoden zijn hierbij volgens CA niet meer afdoende, waardoor een nieuwe aanpak nodig is: identity.
Een streng geverifieerde identiteit is immers de enige manier om tot een werkelijk goede security te komen. Het wachtwoord zoals al jaren wordt gebruikt verliest zijn waarde, doordat met een goed gecontroleerde identiteit onnodige risico’s op het moment dat een gebruiker wil inloggen op een systeem of service voorkomt. CA Technologies verwacht hierdoor een uitbreiding in geavanceerde authenticatie-modellen.
CA Technologies verwacht vormen van authentificatie te zien waarbij de toegepaste methode afhankelijk zal zijn van het apparaat waarmee de gebruiker toegang wil verkrijgen, de locatie en het type transactie dat uitgevoerd dient te worden. Nieuwe en meer intelligente authenticatie-methoden gebaseerd op patronen, beeldherkenning, authenticatie op basis van mobiele telefoons, audio en biometrie steken naar verwachting de kop op. Dit is echter niet voldoende. CA Technologies verwacht dat we in 2013 meer content driven security zullen zien verschijnen. De authenticatie-methoden die hierbij gehanteerd worden, zullen sterk afhankelijk zijn van het type data, de identiteit van de gebruiker en bijvoorbeeld de classificatie van de gegevens.
2. Big Data wordt volwassen
De Big Data Administrator is in 2013 volgens CA in opkomst. Zij krijgen de belangrijke taak een kritische blik te werpen op informatie en de manier waarop deze gegevens door de business worden gebruikt. Nieuwe technologie en een sterk toenemende verwerkingscapaciteit kan hierbij worden gebruikt.
CA Technologies verwacht dat Big Data-projecten het komend jaar daadwerkelijk een Return on Investment gaan opleveren. De definities van Big Data worden net als bij de cloud meer volwassen, wat zorgt voor een betere focus op het creëren van waarde voor de business. De interne gegevens en de technische infrastructuur om deze te ontsluiten, worden geïntegreerd met gegevens van social media en openbare gegevensbronnen. De vraag naar management en security rond Big Data neemt hierdoor volgens CA drastisch toe., aangezien hierdoor de risico's die verbonden zijn met beslissingen op basis van Big Data worden verlaagd.
3. Vertrouwen in publieke cloud-diensten groeit
Door het grotere aanbod van betrouwbare service providers verwacht CA dat bedrijven steeds vaker publieke clouddiensten gaan gebruiken. Het gebruik van de cloud wordt steeds meer als ‘normaal’ gezien. CA Technologies verwacht dat verticale industrieën zoals de gezondheidszorg voorop zullen lopen in deze trend. De organisaties wijst hierbij op de positieve impact die cloud-diensten hebben op security, de waarde van gespecialiseerde gemeenschappelijke cloud-diensten en de mogelijkheid om compliance aan te pakken, terwijl de kosten kunnen worden gereduceerd. Mainframe-gebruikers gaan cloud-technologieën en -processen naar verwachting inzetten om maximaal van deze trend te kunnen profiteren. Ook het gebruik van extern gehoste private cloud-omgevingen zal in de komende jaren een groei doormaken.
4. Totstandkoming van het Internet of Things
De exploitatie van sensortechnologieën neemt komend jaar toe. De technologieën zullen door de totstandkoming van het 'Internet of Things' op de meeste mobile devices beschikbaar zullen zijn. Deze technologieën jagen de vraag voor IT aan om het gegevensverkeer te beheren, op te slaan, te analyseren en te beveiligen.
5. Mobiele en sociale apps steeds belangrijker voor organisaties
Bedrijven ontwikkelen in 2013 naar verwachting meer applicaties die primair op mobiele en sociale platforms gericht zijn. De aandacht voor traditionele IT-platformen is naar verwachting het komend jaar dan ook aanzienlijk minder. 'Consumerization of IT' neemt naar verwachting exponentieel toe zodra ondernemingen inzien dat de soepele gebruikerservaring van mobiele applicaties interessante zakelijke resultaten kan opleveren. CA verwacht dat de aandacht in 2013 dan ook steeds minder uitgaat naar het beheer van de mobiele apparaten en juist meer naar het beheren en het beveiligen van zowel de mobiele applicaties als de mobiele informatie zal gaan.