Apple beveiligt iOS 6.1 beter tegen jailbreaken

Apple beveiligt zijn mobiele besturingssysteem iOS in de aankomende versie, iOS 6.1, beter tegen jailbreaken. Door een iPhone of iPad te jailbreaken krijgen gebruikers administratorrechten, wat hen in staat stelt software die niet afkomstig is uit de App Store te installeren op hun apparaat.
Apple's iPad
De jailbreaker i0n1c meldt op Twitter dat Apple in iOS 6.1 een aantal maatregelen neemt het ontwikkelen van een jailbreak moeilijker maakt. De hacker gaat niet in op de exacte maatregelen die Apple neemt, maar stelt dat het bedrijf de jailbreakcommunity met de maatregelen flink tegenwerkt.
Controle in de App Store
iPhone- of iPad-gebruikers kunnen standaard alleen via de App Store apps op hun apparaat installeren. Apple controleert alle software die wordt aangemeld voor de App Store, waardoor alleen goedgekeurde apps in de online appwinkel verschijnen. De iPhone-fabrikant beschermt gebruikers op deze manier tegen kwaadwillende software.
De maatregelen van Apple houden echter niet alleen kwaadwillende software buiten de App Store, maar ook software waar gebruikers administratorrechten voor nodig hebben. Door het besturingssysteem van de iPhone en iPad te jailbreaken krijgen gebruikers deze administratorrechten, waardoor zij de apps zelfstandig via internet kunnen installeren.
BYOD
Apps die niet via de App Store worden geïnstalleerd zijn dus niet gecontroleerd door Apple en zijn dus niet gegarandeerd veilig. Voor bedrijven die thuisapparaten op hun bedrijfsnetwerk toestaan brengen gejailbreakte iPhones en iPad’s hierdoor risico’s met zich mee.