Wired: Eugene Kaspersky behoort tot de 15 gevaarlijkse personen te wereld

Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van het anti-virusbedrijf Kaspersky, behoort tot de 15 gevaarlijkste mensen op aarde. Wired stelt dat Kaspersky eigenhandig de plannen van de Amerikaanse overheid om de nucleaire plannen in Iran te saboteren wist te detecteren en neutraliseren.
Kaspersky Lab
Kaspersky is afgelopen jaar verantwoordelijk geweest voor het onschadelijk maken van Stuxnet, Flame en Duqu, zeer professionele virussen die door de Amerikaanse overheid zouden zijn ingezet in de strijd tegen Iran’s nucleaire ambities. Kaspersky wordt op de lijst gezelschap gehouden door onder andere president Bashar Assad van Syrië en de Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman.
Het Russische anti-virusbedrijf is overigens niet het enige bedrijf dat onderzoek deed naar de ‘supervirussen’ van de Amerikaanse overheid. Zo is Stuxnet ook onderzocht door het Wit-Russische VirusBlokAda en het Amerikaanse Symantec.
Connecties met de FSB
Noah Shachtman, de journalist die het artikel voor Wired schreef, wijst daarnaast op de connecties van Kaspersky met de geheime dienst FSB. Kaspersky levert volgens Shachtman kennis en expertise aan de FSB. Zo zouden beveiligingsexperts van Kaspersky agenten van de FSB trainen in het uitvoeren van forensisch onderzoek op het internet. De FSB is de opvolger van de inmiddels opgeheven geheime dienst KGB, waar Kaspersky vroeger onderdeel van zou hebben uitgemaakt.
Kaspersky en Shachtman hebben geen goede relatie. Shachtman schreef eerder dit jaar een uitgebreid artikel over Kaspersky waarin Shachtman stelde dat de nauwe banden heeft met de FSB en de Russische overheid. Kaspersky beschuldigde Shachtman op zijn beurt van het achterhouden van informatie.