Ontwikkelaars Android-malware niet vervolgd aangezien zij slachtoffers waarschuwden

Vijf Japanners worden niet vervolgd voor het besmetten van Android-smartphones aangezien zij hun slachtoffers waarschuwden voor de besmetting. Het is daarnaast niet bewezen dat de vijf bewust de wet overtraden door de gegevens te verzamelen.
Android
Dit meldt het Japanse Daily Yomiuri. De malware zat verstopt in een video-app voor Android-smartphones, die werd aangeboden in Android-appwinkel Google Play. De malware is ontworpen om gegevens van geïnfecteerde smartphones door te sturen naar een server van de ontwikkelaars. Het gaat hierbij onder andere om telefoonnummers en e-mailadressen uit het adressenboek van de smartphones.
Gegevens van 10 miljoen gebruikers
De Japanse politie deed een inval bij de vijf Japanners die de malware hebben ontworpen en trof persoonlijke gegevens van 10 miljoen Android-gebruikers op hun server aan. De servers bevatten volgens de politie echter geen aanwijzingen dat de ontwikkelaars deze informatie ook daadwerkelijk misbruikt hebben.
Het Japanse Openbaar Ministerie (OM) kondigt nu aan de ontwikkelaars van de malware niet te vervolgen. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de hackers hun slachtoffers met een melding waarschuwde dat de malware contactgegevens uit het adresboek zou downloaden. Ook stelt het OM dat niet bewezen kan worden dat de vijf bewust de wet overtraden door de gegevens op te slaan. De hackers zijn daarom vrijgelaten.