Opstelten presenteert leidraad voor de ‘ethische hacker’

Hackers moeten ongestraft ICT-systemen van bedrijven kunnen binnendringen om problemen met de beveiliging aan te tonen. Een belangrijke voorwaarden hieraan is dat deze ‘ethische hackers’ geen schade toebrengen aan de ICT-systemen, het probleem niet openbaar maken voor een oplossing is gelanceerd en de systemen niet verder binnendringen dan strikt noodzakelijk.
Hacker
Dit schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe leidraad moet hackers die enkel problemen aan het licht willen brengen beschermen tegen juridische vervolging. De leidraad stelt dan ook dat bedrijven waarbij wordt ingebroken door een ethische hacker geen aangifte zouden moeten doen zolang de hacker volgens de richtlijnen heeft gehandeld.
Zelfstandig tot vervolging overgaan
Het Openbaar Ministerie (OM) blijft de zelfstandige bevoegdheid houden om tot vervolging over te gaan wanneer het OM vermoedt dat hackers strafbare feiten hebben gepleegd. Het OM kan dan ook altijd ingrijpen wanneer het van mening is dat hackers zich niet aan de leidraad hebben gehouden.
De leidraad is opgesteld in samenwerking met zowel hackers als publieke en private organisaties. Opstelten beloofde vorig jaar al aan de Tweede Kamer een leidraad te zullen ontwikkelen voor ethische hackers.