Installeren van gekraakte apps op iPhone en iPad kan nu ook zonder jailbreak

iPhone- en iPad-gebruikers die gekraakte apps willen installeren moesten voorheen eerst hun smartphone of tablet jailbreaken, waardoor de gebruiker beheerdersrechten in handen krijgt. Een nieuwe hack maakt het echter mogelijk zonder een jailbreak gekraakte apps op de apparaten te installeren. Dit brengt voor bedrijven nieuwe risico's met zich mee.
Apple's iPad & iPhone
Gebruikers van de iPhone en iPad kunnen standaard alleen via Apple's App Store apps installeren op hun apparaat. Apple hanteert in online appwinkel een strikt beleid, waarbij iedere app door het bedrijf wordt getest voordat deze in de App Store wordt aangeboden. Gebruikers kunnen er hierdoor vanuit gaan dat apps die afkomstig zijn uit de App Store veilig zijn.
Risico voor bedrijven
Apps die niet afkomstig zijn uit de App Store zijn niet door Apple gekeurd en bieden dus niet deze veiligheid. De apps zijn hierdoor een risico voor bedrijven. Het gaat hierbij om apps die niet in de App Store worden aangeboden of betaalde apps uit de App Store die gratis worden aangeboden.
iPhone- en iPad-gebruikers die voorheen apps die niet in de App Store werden aangeboden op hun smartphone of tablet wilden installeren waren afhankelijk van een jailbreak. Bedrijven konden hier relatief eenvoudig tegen optreden door het jailbreaken van iPhones en iPad's die op het bedrijfsnetwerk worden gebruikt te verbieden. De nieuwe oplossingen Zeusmos en het Chinese Kuaiyong maken dit echter een stuk moeilijker.
Zeusmos
Zeusmos biedt gebruikers de mogelijkheid gekraakte apps te downloaden via een app die eerst op de iPhone of iPad geïnstalleerd moet worden. Deze app is gratis beschikbaar op apparaten die al voorzien zijn van een jailbreak. De ontwikkelaar van Zeusmos vraagt voor installaties op apparaten zonder jailbreak een vergoeding.
Ook Kuaiyong biedt gebruikers de mogelijkheid zonder jailbreak gekraakte apps te installeren. De oplossing werkt via een webapp. Kuaiyong is gratis beschikbaar, ongeacht of de iPhone of iPad van de gebruiker is voorzien van een jailbreak.