Routers van KPN, UPC en Ziggo blijken slecht beveiligd

De WiFi-verbinding die een flink aantal routers van onder andere KPN, UPC en Ziggo opzetten zijn niet goed beveiligd. De WiFi Protected Setup (WPS)-beveiliging van de routers is eenvoudig te kraken, waardoor gebruikers slecht zijn beschermd. De Consumentenbond laat weten de Opta ingelicht te hebben over de problemen.
Hacker
WPS is bedoeld om het opzetten van een WiFi-verbinding soepel en eenvoudig te laten verlopen. De Consumentenbond stelt op basis van onderzoek dat de beveiligingsmethode echter eenvoudig te kraken is. Door het signaal van de router op te pikken kan via speciale software de WPS-beveiliging worden gekraakt. Dit biedt hackers de mogelijkheid de verbinding te af te luisteren en eventueel instellingen in de router te veranderen.
500.000 kwetsbare routers
Het lek komt voor in de Experia ZTE H220N-router van KPN, de Ubee evw3200-router van Ziggo en de Horizon mediabox van UPC. Daarnaast doet het probleem zich ook voor bij enkele routers die los worden verkocht, zoals de Linksys E1000 en E2000. Het probleem doet zich voor bij in totaal 500.000 routers. Vooral Ziggo heeft met maar liefst 350.000 routers hier een fors aandeel in. Het gaat daarnaast om 50.000 Horizon mediaboxen van UPC en een onbekend aantal routers van KPN.
De Consumentenbond adviseert consumenten contact op te nemen met hun internetprovider en na te vragen of hun router kwetsbaar. Alle providers zijn overigens al eind 2011 op de hoogte gesteld van de problemen. Niet alle providers heeft volgens de Consumentenbond echter al voldoende maatregelen genomen om de beveiliging van de routers te verbeteren. De organisatie maakt het probleem daarom nu bekend, om de providers verder onder druk te zetten.