Elsevier trekt wetenschappelijke artikelen terug na hack

Elsevier, uitgeverij van wetenschappelijke literatuur, trekt elf wetenschappelijke artikelen terug. Een hacker wist in november het Elsevier Editorial System (EES) te kraken en beoordelingen van peer reviewers te vervalsen. Auteurs kunnen hun artikelen opnieuw indienen, waarna deze weer online worden geplaatst.
Elsevier
De uitgeverij is gewaarschuwd voor het beveiligingslek door een auteur van Optics & Laser Technology (JOLT). De auteur ontdekte dat reviewers waren uitgenodigd zijn werk te beoordelen, terwijl de auteur deze uitnodiging zelf niet had verstuurd. Onderzoek van Elsevier toont aan dat het account van de auteur door een hacker is gekraakt, waarna de hacker de uitnodiging kon versturen.
Steeds meer vervalste reviews
Elsevier stelt dat vervalste reviews een steeds groter probleem worden voor uitgeverijen. De uitgeverij ontdekte in september dat sommige auteurs met behulp van gratis e-mailadressen van bijvoorbeeld Gmail of Yahoo hun eigen content positieve beoordelingen gaven.
De uitgeverij geeft aan regelmatig audits uit te voeren om de veiligheid van EES-gebruikers te garanderen. Op basis van de resultaten van deze audits is onlangs van start gegaan met het consolideren van gebruikersprofielen.