Overheid start campagne tegen identiteitsfraude

Het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties start vanaf vandaag een campagne tegen identiteitsfraude onder het motto “laat u niet zomaar kopiëren”. Het ministerie waarschuwt burgers in de campagne zorgvuldig met identiteitspapieren om te gaan en niet zo maar een kopie van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs achter te laten.
Een Nederlands paspoort
De campagne bestaat onder andere uit een reeks banners op een aantal nieuwswebsites, websites waar mensen telefoonabonnementen kunnen afsluiten of sites waar hotels kunnen worden geboekt. Minister Plasterk geeft in een video uitleg over de campagne.
Datum op kopie zetten
Het ministerie raadt burgers aan op kopietjes van identiteitspapieren die zij ergens achter te laten altijd te vermelden waar het kopietje voor is bestemd en wanneer deze is gemaakt. Daarnaast is het raadzaam het burgerservicenummer onleesbaar te maken als het wettelijk niet verplicht is het nummer te verplichten. Het nummer staat zowel op het document als in de strook cijfers onderaan.
Gemeenten hebben digitaal campagnemateriaal gekregen om hun inwoners te informeren over fraude met kopieën van een identiteitsbewijzen. Gemeenten kunnen uitleg via hun websites geven en posters en flyers inzetten op het moment dat inwoners een nieuw identiteitsbewijs komen ophalen.
Wie mag om een burgerservicenummer vragen?
Burgers kunnen terecht op burgerservicenummer.nl voor een overzicht van instellingen die wettelijk mogen vragen om het burgerservicenummer. Het ministerie benadrukt dat hotels, autoverhuurbedrijven en telecombedrijven dit niet mogen.