Duitse federale politie schaft Finfisher-spyware aan

De federale politie van Duitsland is tot de aankoop van nieuwe malware overgegaan om in te breken op computers van verdachten. Netzpolitik, dat een geheim document in handen heeft, meldt dat het gaat om de Finfisher-spyware van de Eleman/Gamma Group.
Finfisher
Het document is door het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken verstuurd naar het Duitse parlement en doet verslag van de ontwikkelingen bij het Center of Competence for Information Technology Surveillance (CC ITÜ). CC ITÜ is een centrum dat is opgericht nadat de Duitse federale politie de zogeheten Bundestrojaner niet meer mocht gebruiken.
Terroristen en criminelen opsporen
CC ITÜ is met de taak belast een software-oplossing te ontwikkelen waarmee terroristen en criminelen kunnen worden opgespoord. Deze software is naar verwachting in 2014 klaar voor gebruik. De Finfisher-spyware die de Duitse federale politie nu heeft aangeschaft staat los van de oplossing die CC ITÜ ontwikkelt.
De Finfisher-malware is software waarmee zowel Windows-, OS X- en Linux-systemen als iOS-, Android-, Symbian-, Blackberry- en Windows Mobile-gebaseerde tablets en smartphones kunnen worden overgenomen. De Duitse federale politie is hierdoor in staat apparaten van verdachten te doorzoeken op verdachte bestanden of aanwijzingen.
Audit
De spyware kan niet direct worden ingezet. De Duitse wet verplicht de overheid sinds het verbieden van het gebruik van de Bundestrojaner nieuwe software aan een audit te onderwerpen. Deze audit wordt uitgevoerd door een extern bedrijf. Opvallend genoeg wordt in het geheime document dat Netzpolitik in handen heeft niet gesproken over deze audit.