Politie waarschuwt: “Betaal niet extra voor bellen naar de politie”

De politie waarschuwt voor een advertentie met een telefoonnummer waar burgers via een commercieel bedrijf worden doorverbonden met de politie. De burger betaalt hierdoor 80 cent per minuut gedurende het telefoongesprek, terwijl dit niet nodig is.
Politie
De advertentie is met behulp van Google's advertentiedienst Google Adwords online gezet en duikt bovenaan in de zoekresultaten op als via Google wordt gezocht op het woord ‘politie’. De advertentie verwijst naar een webpagina op de website nl-connect.nl en toont een 0900-nummer waar 80 cent per minuut voor moet worden betaald.
De advertentie van nl-connect.nl (klik op de afbeelding voor een vergroting)
De advertentie van nl-connect.nl (klik op de afbeelding voor een vergroting)
Hoge kosten
De kosten van een gesprek via het geadverteerde telefoonnummer kunnen flink oplopen. De politie benadrukt dat burgers die zich door een dergelijk nummer laten doorverbinden niet alleen betalen tot de verbinding met de politie is gelegd, maar betalen het tarief gedurende het gehele gesprek. Dit geldt ook als burgers zich laten doorverbinden met een gratis nummer van de politie.
De politie is altijd gratis bereikbaar via de nummers 112 (spoed) en 0800-6070 (opsporingstiplijn). Voor 0900-8844 (geen spoed, wel politie) betaalt u lokaal tarief.