‘Europees Parlement moet privacy van Europese burgers beter beschermen’

Europa viert vandaag de jaarlijkse databeschermingsdag. Privacy International en het Nederlandse Bit of Freedom (BoF) pleiten vandaag daarom voor een betere bescherming van de privacy van Europese burgers. De organisaties stellen woedend te zijn over de wijze waarop op dit moment met persoonsgegevens van Europese burgers wordt omgesprongen.
Privacy International en het Nederlandse Bit of Freedom pleiten voor een betere bescherming van de privacy van Europese burgers
De organisaties publiceren op brusselsdeclaration.net een verklaring waarin zij stellen dat het Europees Parlement onvoldoende doet om de privacy van Europese burgers te waarborgen. De organisaties wijzen onder andere op het bestaan van maar liefst 1.200 bedrijven die gespecialiseerd zijn in het handelen in persoonsgegevens zonder het medeweten of de toestemming van burgers.
Lobby-organisaties overstemmen burgers
Ook stellen Privacy International en BoF dat iedere keer dat iemand op het internet surft maar liefst 50 bedrijven iedere link waar zij op klikken registreren. Dit gebeurt doorgaans zonder toestemming van de gebruiker. De organisaties stellen dat lobby-organisaties op dit moment de zorgen van Europese burgers weten te overstemmen.
Privacy International en BoF roepen het Europees Parlement en de overheden van alle EU-lidstaten op de privacyregels strenger te maken en strikt te handhaven. De organisaties pleiten voor het verbieden van het verzamelen en doorverkopen van persoonsgegevens zonder toestemming. Het Centraal Bureau Persoonsgegevens moet volgens de privacywaakhonden de mogelijkheid krijgen strengere sancties op te leggen aan bedrijven die privacywetgeving overtreden. Burgers zelf zouden meer controle moeten krijgen over hun eigen data.