CPB: ‘WhatsApp moet meer inzetten op veiligheid’

De populaire chatapplicatie voor smartphones WhatsApp moet beter gaan letten op de veiligheid van gebruikers. Dit stellen het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) en de Canadese variant OPC na onderzoek. WhatsApp neemt met een update direct actie en verhelpt een aantal van de kritiekpunten.
WhatsApp
De privacywaakhonden stellen dat een flink aantal persoonlijke gegevens via WhatsApp toegankelijk zijn, zonder dat gebruikers hier toestemming voor geven. Dit is in strijd met de privacywetgeving. WhatsApp stelt daarom nu een update beschikbaar waardoor berichten voortaan alleen versleuteld worden verzonden. Aanvallers kunnen hierdoor niet langer berichten onderscheppen en meelezen met berichten.
Nieuw wachtwoord
Daarnaast vraagt WhatsApp gebruiker een nieuw wachtwoord op te geven, wat de veiligheid van hun WhatsApp-account moet vergroten. Het Amerikaanse bedrijf pakt één punt van kritiek in de update niet aan. Het adresboek van gebruikers wordt niet extra beveiligd en blijft hierdoor inzichtelijk voor anderen.