OM eist 1500 euro boete tegen Henk Krol voor hack

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 750 euro en een voorwaardelijke boete van eveneens 750 euro tegen Tweede Kamerlid Henk Krol van 50PLUS voor het inbreken bij de website van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Het OM stelt dat Krol schuldig is aan computervredebreuk aangezien hij dossiers van patiënten heeft ingekeken. Dit meldt de Volkskrant.
Diagnostiek voor U
Krol wist in april 2012 toegang te krijgen tot de website van Diagnostiek voor U, waar de medische gegevens van duizenden Brabanders beschikbaar zijn voor medische professionals. Krol kreeg de inloggegevens in handen via een anoniem bron, dat nu een vrijwilliger en lid van 50PLUS blijkt te zijn. Deze anonieme bron blijkt de gegevens in handen te hebben gekregen door deze af te kijken van zijn psychiater.
‘Website was niet slecht beveiligd’
Krol stelt met de inbraak de slechte beveiliging van de website onder de aandacht te willen brengen. De officier van justitie is echter van mening dat de website niet slecht beveiligd was, maar de psychiater zorgvuldiger met zijn inloggegevens had moeten omgaan. Het OM is daarom van mening dat het maatschappelijk belang van zijn actie klein is.
De bescherming van zowel de privacy van patiënten als het systeem waarin de medische gegevens zijn opgeslagen wegen volgens het OM zwaarder dan het recht op vrije nieuwsgaring van Henk Krol, die ten tijde van de inbraak hoofdredacteur van de Gay Krant was. Het OM is daarnaast van mening dat Krol niet meteen de publiciteit had moeten zoeken en Diagnostiek voor U over het probleem had moeten inliggen. Ook had Krol de medische gegevens op de website volgens de officier van justitie niet mogen inkijken en had hij zich moeten beperken tot het enkel inloggen op de website.
Uitspraak
De rechtszaak tegen Henk Krol wordt behandeld door de rechtbank in Den Bosch. De rechtbank doet op 15 februari uitspraak in de zaak.