Schmidt: 'China is meest geavanceerde en succesvolle hacker van buitenlands bedrijven'

China krijgt in een nieuw boek van Google-CEO Eric Schmidt flinke kritiek te verduren. Schmidt noemt China de 'meest actieve en enthousiaste filteraar van content ter wereld' en stelt dat het land 'de meest geavanceerde en succesvolle' hacker van buitenlandse bedrijven is.
Het boek 'The New Digital Age' van Eric Schmidt en Jared Cohen
Schmidt doet de uitspraken in 'The New Digital Age', een boek dat nog niet is gepubliceerd. The Wall Street Journal heeft delen van het boek in handen. Het boek is door Schmidt geschreven in samenwerking met Jared Cohen, directeur van Google's denktank Google Ideas. China is overigens niet het enige land dat in het boek kritiek krijgt. Schmidt en Cohen stellen in hun boek dat ook de Amerikaanse overheid betrokken is bij cybercriminaliteit, waarbij de twee verwijzen naar het Stuxnet-virus.
Economisch en politiek voordeel
Cohen en Schmidt zijn echter van mening dat China een flinke voorsprong heeft op de Verenigde Staten. De Google's CEO en denktankleider schrijven in The New Digital Age: "De bereidheid van de Chinese overheid en staatsbedrijven om in een in toenemende mate digitaliserende wereld gebruik te maken van cybercriminaliteit geeft het land zowel een economisch als politiek voordeel".
Het boek stelt daarnaast dat de Amerikaanse overheid niet hetzelfde pad van bedrijfsspionage kan nemen als China, aangezien het land gebonden is aan aanzienlijk strengere en beter nageleefde wetgeving. Ook zou de Verenigde Staten bedrijfsspionage zien als ongeoorloofde concurrentie, terwijl China hier geen problemen mee heeft.
Instabiliteit
Schmidt en Cohen waarschuwen voor de gevolgen die de Chinese aanpak kan hebben. Het feit dat het land zeer strenge controle uitoefent op het internetgedrag van zijn burgers kan in combinatie met de technologische kracht waar burgers over beschikken leiden tot instabiliteit als het systeem omvalt. Schmidt en Cohen voorspellen dan ook dat we in het komend decennium een vorm van revolutie zullen zien in China.