Norton by Symantec en Microsoft schakelen klikfraude-botnet uit

Norton by Symantec en Microsoft maken bekend een reeks servers offline te te hebben gehaald om het botnet Trojan.Bamital uit te schakelen. De malware werd door cybercriminelen ingezet voor klikfraude, waarmee de aanvallers jaarlijks zo’n 1,1 miljoen dollar wisten te verdienen.
Norton by Symantec & Microsoft
De twee organisaties stellen dat klikfraude een groot probleem is. De online vorm van fraude kan gebruikers leiden naar advertenties en andere content waar zij niet om hebben gevraagd. Daarnaast zorgt klikfraude voor geautomatiseerd verkeer naar advertenties en websites, waardoor de cybercriminelen advertentie-inkomsten genereren.
Malware verspreiden als betaalde software
Het Trojan.Bamital-botnet is door de hackers ook ingezet om malware te verspreiden. Geïnfecteerde gebruikers zijn doorgestuurd naar websites waar malware vermomd als legale software tegen betaling werd aangeboden. De gebruikers installeerden hierdoor niet alleen malware, maar betaalde hier ook nog eens voor.
Norton by Symantec en Microsoft stellen dat het uitschakelen van het Trojan.Bamital-botnet aantoont dat klikfraude een serieus probleem is dat wel degelijk aangepakt kan worden. Norton by Symantec is verantwoordelijk geweest voor de levering van een technische analyse van de malware en bijbehorende commando- en controlestructuur.