Nederlandse overheid doet weinig met informatie over hackers

De overheid onderneemt nauwelijks actie tegen cybercriminelen. De overheid is op de hoogte van duizenden bedrijven en overheidsinstellingen die afgelopen najaar door cybercriminelen zijn gehackt. Met deze kennis wordt echter niets gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van NOS.
De Nederlandse overheid onderneemt weinig actie tegen hackers
Cybercriminelen uit Oost-Europa zouden data van onder andere energieleveranciers, mediabedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en luchtvaartmaatschappijen hebben gestolen. De Nederlandse overheid is volgens de NOS op de hoogte van deze aanvallen, maar onderneemt geen harde maatregelen. De hackers lopen dan ook nog steeds vrij rond en beschikken mogelijk nog steeds over de gestolen data.
Botnet met 150.000 Nederlandse machines
De data is gestolen met behulp van een botnet, dat in september vorig jaar uit de lucht werd gehaald. In het botnet waren maar liefst 150.000 Nederlandse computers opgenomen. De hackers wisten in totaal 750 gigabyte aan data van verschillende bedrijven te stelen. Deze data is ook in handen van de afdeling High Tech Crime van de politie. Deze kan de harde schijf met data echter niet uitlezen, aangezien deze onleesbaar is. De politie is deze week na vragen van de NOS pas weer aan de slag gegaan met de harde schijf.
De gestolen data is onderzocht door de NOS, die hier onder andere gegevens aantrof van computers van overheidsinstellingen als ministeries en gemeenten, maar ook waterschappen, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en mediabedrijven. Daarnaast zijn nutsbedrijven als energiemaatschappijen en waterleveranciers door de Oost-Europese hackers aangevallen. De data die is verzameld bestaat uit allerlei gegevens. Denk hierbij aan bedrijfsrapporten, toegangscodes voor servers, creditcardgegegevens en vertrouwelijke e-mailberichten.