‘Geheime eenheid van Chinese leger zit achter cyberaanvallen op VS’

Het Amerikaans beveiligingsbedrijf Mandiant stelt dat de recente reeks cyberaanvallen op Amerikaanse overheidsinstellingen is uitgevoerd door een Chinese geheime militaire eenheid. Onder andere The Wall Street Journal en The New York Times zijn aangevallen. China ontkent de aantijgingen en stelt juist slachtoffer te zijn van cyberaanvallen die door de Verenigde Staten zijn uitgevoerd.
Een geheime eenheid van het Chinese Volksbevrijdingsleger zit volgens Mandiant achter de cyberaanvallen op de VS
Mandiant stelt dat ‘Unit 61398’ van het Chinese Volksbevrijdingsleger hoogstwaarschijnlijk de drijvende kracht is achter de reeks cyberaanvallen. Het beveiligingsbedrijf beschuldigt de eenheid van het uitvoeren van langdurige aanvallen op Amerikaanse overheidsinstellingen en bedrijven in allerlei sectoren.
Het geheimzinnige ‘Unit 61398’
‘Unit 61398’ is een geheime eenheid, waarvan de activiteiten door China als staatsgeheimen worden geclassificeerd. Mandiant stelt echter aanwijzingen te hebben dat de eenheid zich bezighoudt met ‘schadelijke computer netwerkactiviteiten’. “Het is tijd dat te erkennen dat de bedreiging in China is geworteld. We willen een bijdrage leveren aan het wapenen en voorbereiden van beveiligingsprofessionals om de bedreiging effect aan te kunnen pakken”, zegt Mandiant in een rapport.
In een reactie aan Reuters ontkent het Chinese ministerie van Defensie de beschuldigingen en noemt deze ‘onprofessioneel’. Het ministerie stelt dat cyberaanvallen een wereldwijd probleem zijn en claimt dat China zelf één van de grootste slachtoffers van cyberaanvallen is ter wereld. De overheidsinstelling ontkent dan ook dat het Chinese leger nooit enige vorm van hacken hebben gesteund.