Spaanse autoriteiten, Europol en Trend Micro pakken ransomware-bende aan

Een groep criminelen is opgerold door de Spaanse autoriteiten in samenwerking met Europol en Trend Micro. De cybercriminelen zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van ransomware, waarmee computers in gijzeling worden genomen.

De Spaanse Autoriteiten, Europol en Trend Micro pakken samen een bende die ransomware verspreidde aan
Ransomware is malware die zich nestelt in een computer en de eigenaar vertelt dat hij of zij de wet heeft overtreden. De malware vergrendelt de computer en stelt dat de gebruiker een boete moet betalen aan de politie om de machine weer te ontgrendelen. Tot deze tijd is de computer dus onbruikbaar.
Reveton
De groep criminelen die nu is aangepakt wordt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van 'Reveton', een vorm van ransomware die sinds 2005 actief is in 2005. De malware is de afgelopen jaren echter ook verspreid naar andere landen, waaronder Nederland. Trend Micro ondersteunde de Spaanse autoriteiten en Europol met informatie en rapporten over de aanvallen.
“De Spaanse autoriteiten zijn geïnteresseerd geraakt in deze malware nadat zij klachten ontvingen van slachtoffers van de oplichters. Trend Micro en Spaanse overheidsdiensten hebben nauw samenwerking, waarbij kennis, samples en technische details zijn gedeeld. Als een direct resultaat van de activiteiten die in het Trend Micro Threat Report zijn uitgevoerd zijn de Spaanse autoriteiten in staat geweest een crimineel netwerk in kaart te brengen. Denk hierbij aan het doorverwijzen van verkeer en het identificeren van command en control-servers”, meldt Rik Fergunson van Trend Micro in een blogpost.