Brenno de Winter: ‘Grof schandaal dat IGZ journalisten onder druk zet’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet journalisten niet onder druk zetten de identiteit van bronnen prijs te geven. Voorzitter van de freelance-afdeling van de NVJ Brenno de Winter stelt in een reactie op de aangifte van IGZ dat dit ‘een grot schandaal’ is, aangezien de overheid zelf onzorgvuldig met informatie omgaat.
Inspectie voor de Gezondheidszorg
RTL wist deze week documenten met daarin meldingen over misstanden binnen IGZ in handen te krijgen. IGZ deed dinsdag aangifte, aangezien RTL de documenten op onrechtmatige wijze zou hebben verkregen. De inspectie stelt dat het van groot belang is te achterhalen waar de informatie vandaan is gekomen.
De Winter stelt dat bedrijven echter te makkelijk kiezen voor de juridische weg, terwijl dit een laatste redmiddel zou moeten zijn. De NVJ-voorzitter stelt dat organisaties eerst bij zichzelf te rade zouden moeten gaan en het probleem intern zouden moete oplossen.