Eigen personeel blijkt grootste risico in beveiliging

Het eigen personeel vormt voor bedrijven veruit het grootste beveiligingsrisico. Het risico dat medewerkers met zich meebrengen is vele malen groter dan het risico’s dat hackers, technische problemen of computervirussen veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van Smart Business Strategies.
Bedrijven zien eigen personeel als grootste beveiligingsrisico
Medewerkers van bedrijven gaan ruimschoots aan kop op de lijst met grootste risico’s voor de veiligheid binnen bedrijven. Maar liefst 48 procent van onderzochte bedrijven geeft aan eigen medewerkers als grootste risico van allemaal te zijn.
Andere risico’s
Een grootschalige crash van IT-systemen wordt door 20 procent gezien als één na grootste risico, terwijl virussen en malware met 18 procent op de derde plek staan. Slechts 14 procent van de bedrijven ziet hackers als grootste risico voor hun bedrijf.
Smart Business Strategies meldt dat zijn resultaten overeenkomen met een eerder onderzoek dat in opdracht van Symantec is uitgevoerd. De helft van de werknemers die afgelopen jaar zijn vertrokken bij hun werkgever geeft aan vertrouwelijke gegevens van dat bedrijf te hebben bijgehouden. 40 procent is daarnaast van plan deze gegevens ook daadwerkelijk in te zetten bij zijn nieuwe werkgever.