Firefox 22 blokkeert standaard onbekende cookies van derden

Firefox 22 gaat standaard cookies van derden blokkeren zolang de gebruiker de URL waar deze cookies bijhoren niet heeft bezocht. Dit maatregel moet de privacy van Mozilla-gebruikers beter waarborgen. Advertentiebureau’s, die op grote schaal gebruik maken van cookies, is echter kritisch.
Mozilla Firefox
Jonathan Mayer, een ontwikkelaar van het Firefox-team, meldt in een blogpost dat de update automatisch cookies van derden gaat blokkeren en deze pas weer toestaat zodra de gebruiker de bijbehorende webpagina heeft bezocht. Onder andere cookies die worden gebruikt om het internetgedrag van gebruikers te achterhalen worden door de maatregel geblokkeerd. De advertentie-industrie maakt veel gebruik van dergelijke cookies en is dan ook niet blij met de stap met Mozilla.
Andere webbrowsers
Firefox is echter zeker niet de enige webbrowser die cookies van derden blokkeert. Apple’s webbrowser Safari hanteert al langer vergelijkbare regels, terwijl ook Microsoft's Internet Explorer ingesteld kan worden zodat cookies van derden niet langer worden toegestaan. Google Chrome is een uitzondering en blokkeert geen cookies.
Mozilla speelt met de maatregel in op onder andere de do-not-track-standaard, die stelt dat gebruikers altijd in staat moeten zijn te voorkomen dat hun gedrag via cookies wordt getraceerd. Veel webbrowsers bevatten daarom inmiddels een do-not-track-knop. Het blokkeren van cookies van derden heeft hetzelfde effect en maakt het voor advertentiebureau’s onmogelijk via cookies het gedrag van consumenten vast te leggen.