Apple weigert NL-Alert op iPhone te ondersteunen

Apple weigert mee te werken aan het Nederlandse NL-Alert. Het lijkt er dan ook niet op dat iPhone-gebruikers op korte termijn gebruik kunnen maken van het waarschuwingssysteem. Dit terwijl een vergelijkbare ‘cell broadcast’-dienst uit de Verenigde Staten sinds iOS 6 wel op de iPhone ondersteunt.
NL-Alert
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt in antwoord op Kamervragen van de SP dat hij al lange tijd met Apple in gesprek is om de iPhone geschikt te maken voor NL-Alert. Apple wil volgens de minister echter geen enkele toezegging doen dat de iPhone het waarschuwingssysteem in de toekomst wel zal ondersteunen.
Landelijke test
NL-Alert is in februari voor het eerst op landelijk niveau getest. Uit de test is gebleken dat het systeem, dat werkt op basis van Cell Broadcasting, nog niet wordt ondersteund door verschillende mobiele apparaten waaronder iPhone. Daarnaast hebben zowel de telecomprovider T-Mobile als Vodafone Cell Broadcast nog niet uitgerold op hun 3G-netwerken, waardoor deze netwerken niet geschikt zijn voor NL-Alert.
"Apple kan het wel in Amerika, maar doet het niet in Europa of Nederland. Voor het waarom moet je echt bij Apple zijn, maar het is jammer. Cell broadcast is een standaard die nog volop in ontwikkeling is, maar daarvoor moeten we wel met z'n allen bewegen", zegt een woordvoerder van het ministerie van V&J tegen Webwereld.