Nederlandse MKB doet weinig aan beveiliging

Het Nederlandse MKB doet weinig om bedrijfsgegevens te beveiligen. Ook werknemers laten grote steken vallen, waardoor de veiligheid van gevoelige bedrijfsdata niet gegarandeerd is. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab
De meerderheid van het Nederlandse MKB weet niet waar bedrijfsgegevens zijn opgeslagen. Werknemers zijn vooral gericht op het eenvoudig toegankelijk maken van bedrijfsdata en houden zich niet bezig met veiligheid. MKB-bedrijven lopen dan ook flinke risico’s op verlies van data.
Gestolen of verloren apparaat wordt laat gemeld
Werknemers gebruiken regelmatig privé-apparaten op bedrijfsnetwerken. Ook hierbij wordt echter niet aan veiligheid gedacht. Zo wordt doorgaans geen enkele poging gedaan bedrijfsdata op de mobiele apparaten te beveiligen. Ook op het moment dat een apparaat wordt gestolen of kwijtraakt laten werknemers steken vallen. Een derde van de medewerkers doet pas na een week melding van diefstal, terwijl 20 procent zelfs meer dan een halve week wacht. Pogingen van bedrijven om de apparaten op afstand te blokkeren zijn hierdoor vaak weinig effectief.
IT-managers zijn volgens Kaspersky Labs niet goed op de hoogte van de risico’s die een slechte beveiliging van bedrijfsgegevens met zich meebrengt. Dit zou dan ook de voornaamste reden zijn dat binnen het Nederlandse MKB onvoldoende aandacht is voor beveiliging.