VriendenLoterij, BankGiro Loterij en Nationale Postcode Loterij krijgen boete wegens spam

De Nationale Goede Doelen Loterijen krijgt een boete van 200.000 euro wegens het versturen van spam. De boete wordt opgelegd door de OPTA. Zowel de VriendenLoterij, BankGiro Loterij en Nationale Postcode Loterij als de zijn onderdeel van de Nationale Goede Doelen Loterijen.
De VriendenLoterij, BankGiro Loterij en Nationale Postcode Loterij
De OPTA stelt dat de loterijen van de Nationale Goede Doelen Loterijen ruim 78 miljoen spamberichten heeft verstuurd. Het gaat om e-mailberichten die zijn verzonden zonder dat de ontvanger hier eerst nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. De mailtjes zouden zijn verzonden tussen 1 oktober 2009 en 30 juni 2010.
Moeizame afmeldprocedure
Consumenten die de spamberichten van de Nationale Goede Doelen Loterijen ontvingen lieten hun e-mailadres achter tijdens bijvoorbeeld het spelen van online games. Afmelden was daarnaast erg lastig, aangezien deze procedure alleen via post verliep. Daarnaast moesten consumenten zich voor iedere nieuwsbrief apart afmelden.
OPTA blijft de verkoopmethoden van de Goede Doelen Loterijen nauwlettend volgen. Dit toezicht zal vanaf 1 april 2013 door de Autoriteit Consument & Markt worden vervolgd. In deze nieuwe toezichthouder bundelt OPTA haar krachten met de Consumentenautoriteit en Nederlandse Mededingingsautoriteit.