Microsoft: ‘Nederland verzocht ons vorig jaar ruim 800 keer klantinformatie af te staan’

Opsporingsdiensten wereldwijd hebben Microsoft vorig jaar ruim 75.000 verzocht klantinformatie te overhandigen. 80 procent van deze verzoeken zijn ook daadwerkelijk ingewilligd. Nederlandse opsporingsdiensten verzochten 859 keer om informatie.
Microsoft
Dit blijkt uit het Law Enforcement Request Report dat Microsoft voor het eerst vrijgeeft. Het rapport toont het aantal verzoeken dat Microsoft in 2012 van overheden ontving om informatie over klanten af te staan. Onder deze informatie valt zowel informatie over accounts van gebruikers als de daadwerkelijke content die gebruikers via diensten van Microsoft hebben gedeeld. Denk hierbij aan SkyDrive, Office 365 of Outlook.com.
Verzoeken uit Nederland
Ook Nederlandse opsporingsdiensten verzochten Microsoft vorig jaar informatie af te staan. In totaal ontving het bedrijf 859 verzoeken vanuit Nederland. Microsoft stelt in geen enkel geval content te hebben vrijgegeven, maar in 671 gevallen wel informatie over de persoon achter een account over te hebben gedragen. Het gaat hierbij om accountgegevens en de transactiegeschiedenis.
Microsoft stelt slechts 2,1 procent van alle wereldwijde verzoeken om content vrij te geven te hebben ingewilligd. Dit komt neer op 1558 verzoeken. Maar liefst 99 procent van deze verzoeken zijn ingediend door de Verenigde Staten. Opsporingsdiensten uit Ierland, Canada, Nieuw Zeeland en Brazilië zagen samen slechts 14 verzoeken ingewilligd worden.