Patrik Sallner van SkySQL: ‘Roep om meer security speelt MariaDB in de kaart’

Terwijl grote web-bedrijven roepen om almaar snellere technologie om de enorme aantallen klanten en transacties aan te kunnen, neemt de roep om meer security zo mogelijk nog sneller toe. Volgens Patrik Sallner spelen deze trends een open source database als MariaDB flink in de kaart. “Het gebruik van MySQL als hét platform voor grote websites lijkt over zijn top heen. De open access en de veel efficiëntere code van MariaDB lijkt ook vanuit security-oogpunt aan te slaan.”
Patrik Sallner is chief executive officer van SkySQL. Deze Finse onderneming levert diensten en aanvullende tools voor gebruikers van MySQL en MariaDB, twee populaire open source-databases. MariaDB is het geesteskind van Monty Program, waar de Fin Michael (‘Monty’) Widenius achter schuil gaat. En Widenius was weer een van de belangrijkste ontwikkelaars van MySQL. Tot Oracle Sun Microsystems en daarmee ook MySQL overnam.
Patrik Sallner, CEO van SkySQL
“Ons staat maar één doel voor ogen: zorgen dat de data altijd beschikbaar en veilig is.”
Jongste dochter
Tijdens een presentatie in Amsterdam gaf Widenius aan dat deze overname een belangrijke reden voor hem is geweest om met MariaDB te beginnen (de naam ‘Maria’ verwijst naar zijn jongste dochter). “Het viel mij op dat Oracle na de overname bepaalde features uit MySQL is gaan halen en deze nu alleen nog als closed source en dus tegen betaling beschikbaar maakt. Bovendien is de development cycle van Oracle rond MySQL behoorlijk traag, veel trager dan de oorspronkelijke community wil. Ook heeft Oracle besloten om test cases niet langer te publiceren. Voldoende reden om MariaDB te beginnen.”
MariaDB is gebaseerd op de code base van MySQL, maar dan inclusief nagenoeg alle features die Oracle verwijderd heeft. Denk aan thread pools, storage engines en bijvoorbeeld safemalloc. Bovendien voegt de rond MariaDB ontstane community in rap tempo nieuwe functionaliteit toe. Als voorbeelden noemde Widenius in Amsterdam onder andere microseconds, multisource en support voor dynamic columns.
Veranderingen
Ook Sallner van SkySQL ziet veranderingen optreden rond MySQL, nu Oracle het voor het zeggen heeft. “Wat we al heel snel merkten, was dat de prijzen voor licenties en services omhoog gingen. Een van de grootste MySQL-gebruikers ter wereld – Deutsche Telekom – reageerde hierop met een nogal drastische beslissing door over te stappen op MariaDB. Van deze database was in februari 2010 als eerste versie 5.1 als stabiele release vrijgegeven en de overstap van het Duitse telecomconcern was een van de ontwikkelingen die MariaDB definitief op de kaart heeft gezet, zegt Sallner. “Daarbij speelt dat MariaDB binary compatible is met MySQL. De claim van Monty dat overstappen van MySQL naar MariaDB een kwestie van minuten is, blijkt in de praktijk dan ook te kloppen.”
Versie 5.1 van MariaDB was de eerste release van deze database, die wat nummering betreft in eerste instantie in de buurt werd gehouden van MySQL. In volgende versies heeft men een aantal door Oracle uit MySQL verwijderde functies herschreven en weer toegevoegd. “Hetzelfde geldt”, zegt Sallner, “voor een aantal nieuwe features die Oracle inmiddels wel heeft toegevoegd. De mensen in de MariaDB-community blijken veel efficiënter te programmeren, waardoor zij meer functionaliteit in minder regels voor elkaar krijgen. De code is veelal van beduidend betere kwaliteit.”
High availability
Met ‘high profile’ gebruikers als Facebook en Google is security voor MariaDB een zeer belangrijk issue geworden. Sallner: “Niet iedereen is het er mee eens, maar het open source-model levert in onze visie per definitie een veiliger product op. Er kijken veel meer mensen naar de code, waarbij het bovendien veelal gaat om mensen die een echte passie voor hun community en hun project voelen.” Sallner durft met gerust hart de stelling aan dat open source simpelweg een betere kwaliteit code oplevert, met veel minder fouten, waardoor in principe ook minder misbruik mogelijk is.
SkySQL levert ook een aantal extra tools bovenop MariaDB die bijvoorbeeld gericht zijn op ‘high availability’. Een hiervan is Galera Cluster, een clustertechnologie die door middel van nodes zorgt voor permanente fail-over. Deze technologie is ontwikkeld door het eveneens van oorsprong Finse Codership en zorgt bij gebruik van minimaal drie nodes voor een zeer efficiënte vorm van clustering en fouttolerantie. Clustering kan hierbij plaatsvinden binnen een LAN- of WAN-omgeving, maar kan ook via de cloud worden gerealiseerd. Hierbij kan tevens gekozen worden voor een mix van Galera-clustering en MySQL’s eigen voorzieningen voor replicatie. Wat de beste aanpak is, hangt af van de situatie, stelde Seppo Jaakola van Codership in Amsterdam. “Ons staat maar één doel voor ogen: zorgen dat de data altijd beschikbaar en veilig is.”
Kijk voor meer informatie op www.skysql.com of www.mariadb.org.
Auteur: Robbert Hoeffnagel