'Hergebruik wachtwoorden is grootste probleem voor veiligheid'

Het grootste probleem van wachtwoorden is niet de moeilijkheid van het wachtwoord, maar de hoeveelheid accounts waar gebruikers hetzelfde wachtwoord voor instellen. Lance Spitzner, directeur van het 'Securing the Human'-programma van het SANS Institute, stelt dat hackers die één wachtwoord weten te ontcijferen vaak toegang hebben tot een groot aantal accounts van het slachtoffer.
SANS Institute: 'Het gebruik van één wachtwoord voor meerdere diensten is het grootste beveiligingsprobleem van wachtwoorden'
Sommige hackers besluiten gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden online te publiceren. Doordat wachtwoorden vaak voor meerdere diensten worden gebruikt kan dit verregaande gevolgen hebben voor slachtoffers. Slachtoffers die hun wachtwoord niet op alle diensten wijzigen kunnen maanden of zelfs jaren later alsnog slachtoffer worden van een hacker die met behulp van de online gepubliceerde accountgegevens bij andere diensten probeert in te loggen.
Bedrijven die gehackt worden adviseren gebruikers dan ook vaak niet alleen bij deze dienst, maar ook bij andere diensten het wachtwoord te wijzigen. Gebruiker lijken het risico van het inzetten van één wachtwoord voor meerdere diensten echter te onderschatten. Het hergebruiken van wachtwoorden staat echter op de tweede plek in de top zeven van menselijke risico's die tot beveiligingslekken kunnen leiden. Phishing staat op de eerste positie.