Minister Plasterk: ‘Beveiliging van DigiD bij grote overheidsinstanties was onder de maat’

De beveiliging van DigiD kon bij enkele grote overheidswebsites worden verbeterd. Deze overheidsdiensten hebben inmiddels maatregelen genomen om de beveiliging te verbeteren. Dit schrijft minister Plasterk van Binnenlands Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
DigiD
Onderzoek naar de zes ‘grootverbruikers’ van DigiD toont aan dat de diensten niet optimaal zijn beveiligd en er ruimte is voor verbetering. Het is niet duidelijk op welke punten de beveiliging ten wensen overliet. Daarnaast maakt Plasterk ook niet bekend om welke overheidsdiensten het precies gaat.
Blokkeren DigiD was niet noodzakelijk
Plasterk benadrukt in de brief dat de problemen niet groot genoeg zijn geweest om de toegang tot DigiD volledig te blokkeren. De zes overheidsdiensten hebben inmiddels maatregelen genomen waardoor de beveiliging inmiddels is verbeterd.
De minister laat weten afspraken te hebben gemaakt met de Verenigde Nederlandse Gemeenten en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten. “Ik heb met VNG en KING nadere afspraken gemaakt over een effectieve invoeringsstrategie van de ICT beveiligingsassessments bij gemeenten. Zij zullen zorgdragen voor de begeleiding van gemeenten met ondermeer een koplopergroep”, schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer.