Hoge Raad: ‘Inbreken op routers is wél strafbaar’

Inbreken op de router van een ander is strafbaar. Dit oordeelt de Hoge Raad. De uitspraak staat haaks op een eerdere uitspraak van een lagere rechter, die stelde dat een router geen ‘geautomatiseerd werk’ is en het kraken ervan daarom niet strafbaar.
De Hoge Raad oordeelt dat het hacken van routers wel degelijk strafbaar is
De Hoge Raad is het niet eens met de redenering van de lagere rechter en stelt dat een router wel degelijk ‘geautomatiseerd werk’ is. Inbreken op een router is dan ook gewoon illegaal. De uitspraak is gedaan in een rechtszaak tegen een jongen die had ingebroken op de WiFi-router van zijn buurvrouw, waarna hij via het netwerk doodsbedreigingen op 4chan plaatste.
Taakstraf
De hackende jongen werd in eerste instantie veroordeelt tot een taakstraf van 120 uur voor de bedreiging, maar werd vrijgesproken voor het hacken van de router. De jongen had zich echter geen toegang verschaft tot de computer van de buurvrouw en zou daarom niet strafbaar zijn.
De Hoge Raad komt hier nu dus op terug en stelt dat het hacken van een router wel degelijk in strijd is met de wet. De Raad stelt dat een specifiek onderdeel van een netwerk niet aan de definitie van ‘geautomatiseerd werk’ hoeft te voldoen, zolang het netwerk zelf wel aan deze definitie voldoet. De router wordt in dit geval dus gewoon beoordeeld ‘geautomatiseerd werk’. Het hoger beroep in de rechtszaak tegen de hackende jongen moet daarom over worden gedaan.

Hoge Raad: ‘Inbreken op routers is wél strafbaar’

Inbreken op de router van een ander is strafbaar. Dit oordeelt de Hoge Raad. De uitspraak staat haaks op een eerdere uitspraak van een lagere rechter, die stelde dat een router geen ‘geautomatiseerd werk’ is en het kraken ervan daarom niet strafbaar.
De Hoge Raad oordeelt dat het hacken van routers wel degelijk strafbaar is
De Hoge Raad is het niet eens met de redenering van de lagere rechter en stelt dat een router wel degelijk ‘geautomatiseerd werk’ is. Inbreken op een router is dan ook gewoon illegaal. De uitspraak is gedaan in een rechtszaak tegen een jongen die had ingebroken op de WiFi-router van zijn buurvrouw, waarna hij via het netwerk doodsbedreigingen op 4chan plaatste.
Taakstraf
De hackende jongen werd in eerste instantie veroordeelt tot een taakstraf van 120 uur voor de bedreiging, maar werd vrijgesproken voor het hacken van de router. De jongen had zich echter geen toegang verschaft tot de computer van de buurvrouw en zou daarom niet strafbaar zijn.
De Hoge Raad komt hier nu dus op terug en stelt dat het hacken van een router wel degelijk in strijd is met de wet. De Raad stelt dat een specifiek onderdeel van een netwerk niet aan de definitie van ‘geautomatiseerd werk’ hoeft te voldoen, zolang het netwerk zelf wel aan deze definitie voldoet. De router wordt in dit geval dus gewoon beoordeeld ‘geautomatiseerd werk’. Het hoger beroep in de rechtszaak tegen de hackende jongen moet daarom over worden gedaan.