‘DdoS-aanval op Spamhaus is veel minder groot dan gedacht’

De DdoS-aanval van de Nederlandse provider CyberBunker op de spambestrijders Spamhaus is veel minder grootschalig als eerder werd gedacht. Keynote, een bedrijf dat de prestaties van het internet meet, stelt tegenover PC Magazine zelfs dat de aanval nauwelijks meetbaar was.
Spamhaus
Aaron Rudger van Keynote wijst op een grafiek die toont dat Europese systemen de cyberaanval op Spamhaus nauwelijks konden detecteren. Alleen op 26 maart is een kleine en korte piek te zien, die de reactiesnelheid van websites 40 procent langzamer maakte. Amerikaanse systemen zouden in zijn geheel geen signalen van de aanval hebben ontvangen.
Belangrijke voetbalwedstrijd
Keynote is er echter niet van overtuigd dat piek op 26 maart is veroorzaakt door de DdoS-aanval op Spamhaus. Op hetzelfde moment werd namelijk een belangrijke voetbalwedstrijd gespeeld, die door veel kijkers via het internet is bekeken. Keynote stelt daarom dat de vertraging net zo goed veroorzaakt kan zijn door deze voetbalwedstrijd.
Rudger ontkent in ieder geval dat de cyberaanval op Spamhaus tot de grote problemen heeft geleid die eerder werd beschreven. Zo zou de verstoring slechts enkele uren in plaats van dagen hebben geduurd. Keynote is dan ook van mening dat de commotie rond de DdoS-aanval overdreven is geweest.