Saoedi-Arabië dreigt Skype, WhatsApp en Viber te blokkeren

Het Saudische nationale comité voor Communicatie- en Informatietechnologie gaat messagingdiensten blokkeren als de aanbieders zich niet houden aan de lokale wet- en regelgeving. Onder andere Skype, WhatsApp en Viber zouden worden geblokkeerd. Dit meldt het Saoedische persbureau SPA.
Skype
Het is niet duidelijk aan welke wetgeving de diensten precies moeten voldoen. Het is echter niet de eerste keer dat de Saudische met dergelijke maatregelen dreigt. Het land blokkeerde in 2010 tijdelijk BlackBerry Messenger nadat RIM weigerde te voldoen aan lokale regelgeving. De regering stelde onder andere dat de beveiliging van BlackBerry Messenger het de overheid onmogelijk maakt communicatiekanelen te monitoren, wat een gevaar zou opleveren voor de nationale veiligheid in het land.
Het blokkeren van de messagingdiensten is nog niet van start gegaan. Het nationale comité voor Communicatie- en Informatietechnologie gaat naar verwachting eerst proberen overeenkomsten te sluiten met Skype, WhatsApp en Viber.