Fraude met internetbankieren neemt af

Met internetbankieren wordt minder fraude gepleegd. In de tweede helft van 2012 zijn minder gevallen van internetfraude gemeld dan in de eerste helft van 2012. Het is voor het eerst dat het aantal fraudezaken is gedaald.
Het aantal fraudegevallen met internetbankieren is in de tweede helft van 2012 fors teruggelopen
Het aantal meldingen van fraude met internetbankieren is met maar liefst 60 procent gedaald. Dit is de grootste daling die de Nederlandse Vereniging van Banken ooit heeft geregistreerd. De schade bedraagt op dit moment 0,001 procent van het totaal aantal tranacties dat wordt verwerkt.
Schade van fraude loopt fors terug
De totale schade die door fraude via internet is veroorzaakt bedraagt in 2012 34,8 miljoen euro. Dit is iets minder dan in 2011, toen het totale bedrag nog op 35 miljoen euro uitkwam. De schade bedroeg in de eerste helft van 2012 nog 24,8 miljoen euro. In de tweede helft van 2012 wisten fraudeurs slachtoffers via internet 10,8 miljoen euro afhandig te maken. Dit is maar liefst 60 procent minder dan in de eerste helft van 2012.
Oplichters blijken zich steeds vaker bezig te houden met malware en phishing om fraude te kunnen plegen. Tegelijkertijd nemen banken echter maatregelen om deze vormen van cybercriminaliteit tegen te gaan en worden consumenten hiervan op de hoogte gesteld. Skimming daalt in populariteit, maar neemt is nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de schade.