Vrouw probeert politievirus te verwijderen en ziet foto's gewist worden

Het zelf verwijderen van een 'politievirus' is niet geheel zonder risico. Een Amerikaanse vrouw die zelf probeerde de malware te verwijderen zag de foto's van haar dochters en overleden hond van haar PC verdwenen.
Het zelf verwijderen van een 'politievirus' blijkt flinke risico's met zich mee te brengen
Een politievirus is malware die de computer in gijzeling neemt tot het slachtoffer de aanvallers een bepaald bedrag heeft betaald. In dit geval ontving het slachtoffer een waarschuwing dat zij 200 dollar moest betalen wegens de verspreiding van kinderporno en het verhandelen van drugs. Het bericht zou afkomstig zijn van de FBI.
Zelf verwijderen
De vrouw stelt al snel in de gaten te hebben gehad dat het om oplichting ging en besloot het bedrag niet te betalen. In plaats daarvan ging zij zelf aan de slag om de malware van haar PC te verwijderen. Hierin is het slachtoffer helaas niet geslaagd. In plaats daarvan zag zij allerlei data als foto's en programma's van haar PC verdwijnen.
David Schrom van de FBI zegt tegen KTNV dat de vrouw in dit geval een andere aanpak had moeten kiezen. Schrom raadt slachtoffers van een politievirus aan direct de machine uit te schakelen en de stekkers uit de machine te trekken. Ook adviseert de FBI-medewerker niet zelf te proberen een dergelijke vorm van malware te verwijderen en hiervoor hulp in te schakelen.