Ruim de helft van alle ondernemers vreest cybercriminaliteit

Het merendeel van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over de beveiliging van hun systemen tegen cybercriminaliteit. Maar liefst 60 procent van de MKB-ondernemers geeft aan hiervoor bezorgd te zijn.
60 procent van alle ondernemers in het MKB vreest cybercriminaliteit
De peiling is door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van MKB-Nederland uitgevoerd in het kader van de Week van de Ondernemer. "We verwachten eigenlijk dat dit percentage inmiddels fors hoger ligt", zegt directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. "De peiling is daags voor de grote verstoringen van de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden. Dat zelfs de best beveiligde systemen door dit soort aanvallen kunnen worden platgelegd, maakt ondernemers des te ongeruster."
Helft van de ondernemers is geconfronteerd met phishing
Een grote meerderheid van de 800 door Panteia ondervraagde mkb-ondernemers is het afgelopen jaar met een of meerdere vormen van cybercrime in aanraking geweest. De helft is geconfrontreerd phishing, waarbij gepoogd wordt de ondernemer te lokken naar een valse bankwebsite. Ook met voorschotfraude heeft een derde van ondernemend Nederland te maken gehad. Bij deze vorm van fraude worden slachtoffer grote geldbedragen wordt beloofd als zij eerst een relatief klein bedrag aan onkosten voorschieten of een kleine investering doen. Bij 8 procent van de ondernemers zijn persoonlijke gegevens gestolen.
Desondanks blijken niet alle ondernemers maatregelen te nemen om cybercriminaliteit te voorkomen. Een derde van de ondernemers geeft aan geen enkele maatregel te hebben genomen om cybercriminaliteit tegen te gaan. Een kwart van de respondenten denkt slecht tegen cybercrime te zijn beveiligd. 40 procent is van mening wel goed beveiligd te zijn en maakt zich dan ook geen zorgen slachtoffer te worden van cybercriminelen. Maar liefst 60 procent van de ondernemers is hier juist wel bezorgd over.

Ruim de helft van alle ondernemers vreest cybercriminaliteit

Het merendeel van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over de beveiliging van hun systemen tegen cybercriminaliteit. Maar liefst 60 procent van de MKB-ondernemers geeft aan hiervoor bezorgd te zijn.
60 procent van alle ondernemers in het MKB vreest cybercriminaliteit
De peiling is door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van MKB-Nederland uitgevoerd in het kader van de Week van de Ondernemer. "We verwachten eigenlijk dat dit percentage inmiddels fors hoger ligt", zegt directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. "De peiling is daags voor de grote verstoringen van de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden. Dat zelfs de best beveiligde systemen door dit soort aanvallen kunnen worden platgelegd, maakt ondernemers des te ongeruster."
Helft van de ondernemers is geconfronteerd met phishing
Een grote meerderheid van de 800 door Panteia ondervraagde mkb-ondernemers is het afgelopen jaar met een of meerdere vormen van cybercrime in aanraking geweest. De helft is geconfrontreerd phishing, waarbij gepoogd wordt de ondernemer te lokken naar een valse bankwebsite. Ook met voorschotfraude heeft een derde van ondernemend Nederland te maken gehad. Bij deze vorm van fraude worden slachtoffer grote geldbedragen wordt beloofd als zij eerst een relatief klein bedrag aan onkosten voorschieten of een kleine investering doen. Bij 8 procent van de ondernemers zijn persoonlijke gegevens gestolen.
Desondanks blijken niet alle ondernemers maatregelen te nemen om cybercriminaliteit te voorkomen. Een derde van de ondernemers geeft aan geen enkele maatregel te hebben genomen om cybercriminaliteit tegen te gaan. Een kwart van de respondenten denkt slecht tegen cybercrime te zijn beveiligd. 40 procent is van mening wel goed beveiligd te zijn en maakt zich dan ook geen zorgen slachtoffer te worden van cybercriminelen. Maar liefst 60 procent van de ondernemers is hier juist wel bezorgd over.