Oplichters gebruiken WiFi-netwerken van telefoonwinkels om valse advertenties te plaatsen

Drie 20-jarige mannen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn door de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam aangehouden voor internetfraude. Honderden gedupeerden hebben zich gemeld bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) en blijken voor zeker 100.000 euro te zijn benadeeld. De mannen plaatsten nepadvertenties op internet via WiFi-netwerken van onder andere telefoonwinkels om uit handen te blijven van de politie.
Drie 20-jarige mannen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn door de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam aangehouden voor internetfraude
De mannen zouden de afgelopen anderhalf jaar tientallen advertenties op Marktplaats.nl hebben geplaatst waarin allerlei luxe goederen werden aangeboden. Denk hierbij aan computerspellen, gereedschap, mobiele telefoons, muziekinstrumenten en keukenmachines. Potentiële kopers werden met allerlei smoesjes bewogen tot het overmaken van geld, ondanks dat de klanten de producten doorgaans juist graag wilden ophalen. Nadat het geld was overgemaakt verbraken de oplichters ieder contact met het slachtoffer.
Gebruik van onbeveiligde WiFi-netwerken
Om uit handen te blijven van de politie maakten de drie oplichters gebruik van onbeveiligde WiFi-netwerken waar zij zonder wachtwoord verbinding mee konden maken. De mannen maakten dankzij deze werkwijze gebruik van het IP-adres van anderen, waardoor zij zelf moeilijk te traceren waren. Het ging hierbij vaak om openbare WiFi-netwerken van onder andere bel- en telefoonwinkels. In sommige gevallen zijn ook onbeveiligde WiFi-netwerken van privé-personen ingezet.
De drie opgepakte mannen zijn vorige week voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.