Google verbiedt ontwikkelaars app-updates buiten Google Play aan te bieden

Google verbiedt ontwikkelaars nog langer applicaties die via Google Play worden geïnstalleerd via een andere weg te updaten. Alle updates moeten voortaan via Google Play worden aangeboden. De nieuwe maatregel moet de veiligheid van Android-apps verbeteren.
Google Play
Voorheen konden ontwikkelaars updates voor apps die gebruikers via Google Play hadden gedownload via andere wegen aanbieden. Denk hierbij aan de eigen website van een ontwikkelaar of een alternatieve appwinkel. Google legt deze praktijken nu dus aan banden.
Veilige omgeving zonder malware
Google wil met Google Play een veilige omgeving bieden waar gebruikers zonder zorgen over malware apps kunnen downloaden. Het updaten van apps die afkomstig zijn uit Google Play via alternatieve wegen maakte het echter onmogelijk te voorkomen dat apps op deze manier geïnfecteerd worden met malware. Met de nieuwe maatregel wil Google dus vooral voorkomen dat hackers een legitieme apps via een malafide update met malware kunnen besmetten.
De maatregel geldt alleen voor apps die zijn geïnstalleerd via Google Play. Het blijft wel gewoon mogelijk apps te downloaden via alternatieve wegen zoals de website van een ontwikkelaar of een appwinkel als de Amazon Marketplace. Apps die niet uit Google Play afkomstig zijn kunnen net als voorheen op meerdere manieren worden voorzien van een update.