Opstelten wil politie servers van cybercriminelen laten hacken

De politie moet meer bevoegdheden krijgen om hackers en cybercriminelen aan te pakken. Agenten zouden onder andere toestemming moeten krijgen in te breken op servers die voor cyberaanvallen worden ingezet, ook als deze servers in het buitenland staan. Dit stelt minister Opstelten in een wetsvoorstel.
Minister Opstelten wil de politie meer bevoegdheden geven voor de aanpak van cybercriminelen
Opstelten wil door de nieuwe wetgeving de politie meer mogelijkheden geven cybercriminelen op te sporen. Agenten mogen overigens niet doelbewust een server in een ander land hacken. Agenten mogen inbreken op een server die in Nederland staat of een server waarvan de locatie niet met zekerheid vast te stellen is. Is de locatie van de server wel bekend? Dan zal de Nederlandse politie moeten samenwerken met de betrokken lokale overheden.
Onderzoek op afstand
Eenmaal in de servers mogen agenten volgens het wetsvoorstel onderzoek doen in computers en servers van criminelen. Indien noodzakelijk zouden agenten gegevens mogen overnemen of deze juist ontoegankelijk maken. Deze nieuwe mogelijkheden stellen agenten niet alleen in staat illegale content zoals kinderporno op te sporen en te vernietigen, maar ook om de cybercriminelen digitaal af te luisteren.
De nieuwe wetgeving moet de bestaande wetgeving voor de aanpak van cybercriminaliteit vervangen. De bestaande wetgeving is inmiddels verouderd en biedt de politie onvoldoende mogelijkheden om hackers op te kunnen sporen.