Google introduceert sandbox-omgeving voor Office-bestanden in Chrome

Google werkt aan een extensie voor zijn webbrowser Chrome die het mogelijk maakt Microsoft Office-bestanden in een sandbox-omgeving te openen en weer te geven. De Chrome Office Viewer voorkomt dat gebruikers via Office-bestanden besmet kunnen worden met malware.
Chrome Office Viewer
Dit schrijft Jelte Liebrand, Software Engineer en Document Dynamo bij Google, in een blogpost. De Chrome Office Viewer bevindt zich op dit moment in betafase en is alleen te downloaden voor Chrome Beta. De Office Viewer is beschikbaar voor zowel Windows als Mac OS.
Bestanden openen automatisch in Office Viewer
Gebruikers hoeven na het installeren van de Chrome Office Viewer geen extra handelingen uit te voeren om bestanden in de tool te openen. Zodra Chrome-gebruikers voortaan op een verwijzing naar een Office-bestand klikken wordt deze automatisch in de sandbox geopend. Dit is niet alleen veiliger, maar scheelt gebruikers ook tijd aangezien Microsoft Office niet langer geladen hoeft te worden.
Het openen van bestanden in een sandbox is niet nieuw. Chrome opent PDF-bestanden en webpagina's al langer in een dergelijke omgeving. Door een nieuwe sandbox-omgeving voor Office-bestanden toe te voegen maakt Google het voor cybercriminelen lastiger om gebruikers via Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden te besmetten.