Overheid neemt extra maatregelen om DigiD tegen DDoS-aanvallen te beschermen

De overheid neemt actie om in de toekomst beter bestand te zijn tegen cyberaanvallen. Logius, de ICT-dienstverlener van de overheid, huurt een externe partij in om de overheidsdienst DigiD te beschermen tegen DDoS-aanvallen.
DigiD
Dit schrijft Opstelten als antwoord op eerder gestelde Kamervragen over de cyberaanvallen die tussen 23 april en 3 mei plaatsvonden (via Webwereld). De overheid neemt verschillende maatregelen om in de toekomst beter bestand te zijn tegen cyberaanvallen. Zo huurt ICT-dienstverlener een externe partij in die dergelijke aanvallen in de toekomst moeten afslaan. Daarnaast plaatst de overheid extra servercapaciteit, waardoor de servers minder snel overbelast zouden moeten raken.
Blokkeren van toegang vanuit het buitenland blijft een optie
Desondanks houdt Opstelten er rekening mee dat het in de toekomst opnieuw mogelijk is extra maatregelen te nemen zoals het blokkeren van DigiD voor IP-adressen die afkomstig zijn uit het buitenland. Ook het neerhalen van DigiD om de cyberaanvallen te onderbreken is een optie.
DigiD is de afgelopen tijd meerdere keren doelwit geweest van DDoS-aanvallen. De overheidsdienst was hierdoor langere tijd onbereikbaar, waardoor Nederlandse burgers zichzelf niet digitaal konden identificeren bij de overheid en hierdoor allerlei zaken niet online konden regelen.