Spionagenetwerk valt systemen in ruim 100 landen aan

Een nieuw spionagenetwerk blijkt systemen in maar liefst honderd landen aan te vallen. Het netwerk richt zich op de diefstal van informatie bij onder andere technologiebedrijven, wetenschappelijk instellingen, mediabedrijven en overheidsinstanties.
Trend Micro
Het netwerk is ontdekt door Trend Micro, dat twee servers heeft gevonden die worden gebruikt voor het spionagenetwerk. Onderzoekers van het bedrijf wisten de twee servers binnen te dringen en troffen maar liefst 12.000 IP-adressen uit 116 landen aan.
Word-documenten over Mongolië en Tibet
De cybercriminelen achter het spionagenetwerk lijken banden te hebben met China. Het netwerk is gebruikt om malware te verzenden die gericht is op het stelen van informatie. Zo stuurden de criminelen achter het netwerk een Word-bestand over Mongolië en Tibet naar slachtoffers. Het Word-bestand bevat echter malware, die misbruik maakt van een oude en inmiddels verholpen kwetsbaarheid in Microsoft Word.
Het rapport waarin Trend Micro zijn bevindingen beschrijft heeft slechts korte tijd op internet gestaan. Het bedrijf kondigt aan het volledige onderzoek binnenkort vrij te geven.
Via: Webwereld