Minister Kamp: ‘Expliciet toestemming vragen voor gebruik van cookies is niet langer noodzakelijk’

Websites zijn niet verplicht bezoekers expliciet toestemming te vragen voor het plaatsen van cookies op hun computer. Zodra een bezoeker op een website doorklikt geeft hij indirect toestemming voor het gebruik van cookies. De cookies mogen echter pas na de eerste pageview worden geplaatst.
Zodra een bezoeker op een website doorklikt geeft hij indirect toestemming voor het gebruik van cookies
Dit stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid besloot vorig jaar dat websites gebruikers expliciet om toestemming moeten vragen voor het gebruik van cookies. Bezoekers van Nederlandse websites moesten hierdoor regelmatig aangeven akkoord te gaan met deze werkwijze door op een knop te klikken.
Automatische toestemming
De Tweede Kamer stapt nu dus van deze werkwijze af. Cookies mogen voortaan na de eerste pageview op de computer van de gebruiker geplaatst worden. In de praktijk betekent dit dat bezoekers automatisch toestemming geven voor het gebruik van cookies zodra zij op een website op een link klikken.
De nieuwe werkwijze lijkt veel op de manier waarop andere Europese landen de cookierichtlijnen hebben geïmplementeerd. Deze landen maken al langer gebruik van ‘implied consent’, waarbij websites bezoekers alleen op de hoogte hoeven te stellen van het feit dat zij cookies gebruiken. Bezoekers die na deze mededeling de website niet verlaten gaan automatisch akkoord met de werkwijze.
Werk aan de winkel
Voor veel websites betekent het besluit dat zij opnieuw wijzigingen moeten doorvoeren. Het merendeel van de websites plaatst cookies momenteel namelijk direct op het moment dat een bezoeker een website bezoekt. Dit is dus niet langer toegestaan, aangezien gebruikers op dit punt nog geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van cookies. Zodra de bezoeker op een link op de website klikt geeft hij of zij deze toestemming, waarna de cookies alsnog geplaatst mogen worden.