SURFnet ontwikkelt beleid voor de aanpak van botnets

SURFnet kondigt aan een beleid te gaan ontwikkelen voor het bestrijden van botnets. Het beleid gaat in op de juridische aspecten van bestrijding, maar ook op risico's en privacyschending.
SURFnet
De organisaties stelt meerdere malen een faciliterende rol te hebben ingenomen bij het ontmantelen van botnets. De ICT-dienstverlener stelt dat in bepaalde situaties het observeren van een botnet een verstandigere zet kan zijn dan het onschadelijk maken van netwerk. Een nieuwe botnetversie kan namelijk in korte tijd worden opgezet, waarna het zowel tijd als moeite kost een nieuwe versie te analyseren. Het beleid van SURFnet moet helpen te bepalen welke strategie de beste aanpak voor een specifiek botnet is.
Hulp van hoogleraren
De ICT-dienstverlener schakelt de hulp in van twee hoogleraren bij de ontwikkeling van het beleid. De hoogleraren zijn gevraagd naar hun mening. Hoogleraar Bert-Jaap Koops is door SURFnet gevraagd naar zijn mening ten aanzien van de strafrechtelijke aspecten van anti-botnetacties door SURFnet en bij SURFnet aangesloten instellingen. SURFnet heeft daarnaast hoogleraar Ronald Leenes gevraagd naar zijn mening ten aanzien van mogelijke privacy inbreuken die anti-botnetacties met zich meebrengen. Zodra dit document beschikbaar is zal deze on-line worden geplaatst. SURFnet betrekt daarnaast bij de ICT-dienstverlener aangesloten organisaties bij het opstellen van het beleid.