EFF tekent formeel bezwaar aan tegen integratie van DRM in HTML5

EFF, een organisatie die op komt voor digitale rechten, tekent formeel bezwaar aan tegen de implementatie van de kopieerbeveiliging Digital Rights Management (DRM) in HTML5. Het is de eerste daad van EFF als volwaardig lid van de standaardenorganisatie W3C.
EFF
Het implementeren van DRM in de toekomstige webstandaard HTML5 is op dit moment onderwerp van discussie. Allerlei partijen hebben zich in de discussie gemengd en verenigd in de HTML5-werkgroep van de W3C. Zo zijn zowel Google als Microsoft voorstander van de integratie van DRM in HTML5, terwijl de Free Software Foundation en HTML5-ontwerper Ian Hickson juist een tegenstander is. Ook EFF maakt zijn standpunt nu dus duidelijk door officieel bezwaar aan te tekenen tegen de plannen.
Machtsmisbruik
EFF stelt dat het implementeren van DRM in HTML5 de weg vrij maakt voor machtsmisbruik van contentproviders. De organisatie stelt dat het huidige voorstel een serieuze bedreiging is voor innovatie op het web. Daarnaast waarschuwt EFF dat de plannen het mogelijk maakt content te blokkeren voor mensen in de hele wereld.
Danny O'Brian, bestuurder van EFF, stelt dat Hollywood bang is voor technologische innovatie. Met de DRM-integratie wil Hollywood volgens EFF dan ook innovatie tegen gaan. EFF waarschuwt echter dat de stap een ernstige belemmering kan vormen voor interoperabiliteit en vrije toegang tot content.